Deelnemersgroep – feb 2021

Leerweg februari 2021
Members
5
Details
Deze groep is alleen toegankelijk voor de deelnemers aan de leerweg in februari/maart 2021. Hier zullen we de huiswerkopdrachten plaatsen, kun je de uitgewerkte opdrachten plaatsen en op elkaar reageren.
Sort by

3 thoughts on “Deelnemersgroep – feb 2021

 1. Lex Ritman says:

  Schrijfopdracht Ego-onderzoek Lex

  Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in belemmerende emoties, gedachten, gedrag en/of patronen op de verschillende bewustzijnsniveaus van het Ego-model.

  Algemeen
  Welke karaktereigenschappen horen onlosmakelijk bij jou?
  Behulpzaam, bescheiden, beschermend, energiek, doorzettend, gemoedelijk, grappig, kalm, liefdevol, rustig, samenwerkend, sociaal, sportief, sympathiek, volhoudend…………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Wat zijn je sterke punten?
  Behulpzaam en samenwerkend

  Wat zijn je zwaktes?
  Kwetsbaar, teruggetrokken……………………………………………………………………………

  Wat is de essentie van jouw Zelf in max. drie zinnen?
  Een tevreden man, vader en opa die volop geniet van zijn vrije tijd en woonomgeving in het mooie Twentse buitengebied.…………………………………………………………………………………………………

  Bewustzijnsniveau Gedrag
  Welk gedrag typeert jou in alledaagse situaties?
  Stabiel, sociaal en ondersteunend. Tijd nodig voor verandering………………………………………………………

  Welk gedrag herken je bij jezelf in situaties waarin negatieve gevoelens een rol spelen?
  Prikkelbaar, stil, teruggetrokken, zwijgzaam en concentratieproblemen.…………………………………………

  Welke emoties roept dit op?
  Boos, kwetsbaar, op m’n hoede, machteloos, terneergeslagen…………………………………………………………

  Welke gedachtes roept dit op?
  Malen, herhalen, plan maken om het te veranderen, van gedachten wisselen, met iemand bespreken.…………………………………………………………………………………………

  Welke fysieke gevoelens roept dit op?
  Rugpijn, hoofdpijn en vroeger hyperventilatie.………………………………………………………………………

  Bewustzijnsniveau Strategieën
  Waarom vertoon je jouw typerende gedrag in alledaagse situaties? Wat wil je ermee bereiken?
  De ander laten praten, vertellen daarna kom ik en pas als er een klik is, oprechte interesse getoond wordt dan vertel ik wat over mezelf. Denk vaak dat de ander hier niet zo geïnteresseerd in is dan.……………………………………………………………………………………………………………………………………

  Waar vertoon je jouw typerende gedrag in situaties waarin negatieve gevoelens een rol spelen? Wat wil je ermee bereiken?
  Afwachtend en vragen stellen, concentratie verlies…………………………………………………………………

  Welke emoties roept dit op?
  Irritatie, vermoeidheid………………………………………………………………………………

  Welke gedachtes roept dit op?
  Herhalen , van gedachten wisselen met iemand, plan maken om dit te veranderen……………………………………………………………………………………………………………………………………

  Welke fysieke gevoelens roept dit op?
  Rugpijn, hoofdpijn……………………………………………………………………………………………………………

  Bewustzijnsniveau Overtuigingen
  Waar ben jij ten diepste van overtuigd in jouw leven?
  Wij zijn niet alleen in de kosmos, er moet leven zijn op andere planeten…………………………………………

  Waar geloof jij heilig in als het gaat om contact met anderen?
  Communicatie, respect, gelijkwaardigheid, oogcontact, groeten, gefocust blijven tijdens contact.…………………………………………………………………………………………………

  Welke emoties roept dit op?
  Blij…………………………………………………………

  Welke gedachtes roept dit op?
  Veiligheid, vertrouwen, acceptatie………………………………………………………………………………………………

  Welke fysieke gevoelens roept dit op?
  warmte……………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Bewustzijnsniveau Identiteiten
  Welke rollen speel je allemaal in het leven?
  Echtgenoot, vader, opa, coach, begeleider, klankbord………………………………………………………………………

  Waarmee identificeer je jezelf?
  Stabiele factor waarop een ieder van de familie op terug kan vallen…………………………………………

  Als je jouw Zelf in één woord en/of beeld zou moeten samenvatten, wat zou dat dan zijn?
  Rustig, Brug…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Welke emoties roept dit op?
  Vertrouwen, geluk, zekerheid, blij………………………………………………………………………………

  Welke gedachtes roept dit op?
  verantwoordelijkheid

  Welke fysieke gevoelens roept dit op?
  warmte…………………………………………………………………………………………………………………………………

 2. Opdracht 1 – Jouw ervaring met eenzaamheid
  Beschrijf een zo recent mogelijke ervaring waarin eenzaamheid een rol speelde, of waarin gedachten, gevoelens of gedrag die gepaard gaan eenzaamheid je blokkeerde. Doe dit zo beeldend mogelijk. Gebruik (eventueel) de hulpvragen hieronder. Deze opdracht heb je nodig in een latere module.

  • In welke specifieke situatie bevond je je? Beschrijf zoveel mogelijk van wat er te zien en te ervaren was (feitelijke waarneming).
  Ik heb er al kort wat over verteld in onze intro sessie. De setting was dus op een boot die meevoer tijdens Sail Amsterdam 2010. De groep waarmee ik op deze boot zat waren genodigde horeca ondernemers en collega’s van mij van Heineken. (vertegenwoordigers en MT leden van Unit Amsterdam).
  Even kort de voorgeschiedenis en inleiding om mijn reactie en ervaring meer te begrijpen.
  Na zeer succesvolle carrière bij Heineken in de horeca organisatie en diverse business units gerund te hebben heb ik na een reorganisatie in 2008 stapje terug moeten doen en ben ik in Amsterdam terecht gekomen. Het klikte vanaf begin niet met regio directeur die ook mijn directe baas was. Dit was lastig als mede MT lid met jonge gasten om me heen in dit team die getrouw hun baas volgden.

  De directe situatie, waarbij ik me zeer eenzaam bij voelde, was dat ik me bij dit MT team voegde die op de voorplecht bij elkaar stonden en veel lol hadden. Ik had me grootste deel van de middag met klanten onder houden. Dit was altijd het doel van dit soort bijeenkomsten om eens informeel zaken te bespreken , zoals service, logistiek, marketing etc.. Toen ik aansloot stokte de gesprekken en liep een ieder (3 man) weg. Dit was voor mij een bizarre ervaring en kon het absoluut niet plaatsen. Er waren tussen ons nooit onenigheden, ruzies of ander soort conflicten geweest in al onze MT metings. Wel verschillen van mening. Ik keek ze nog verbijsterd na toen ze wegliepen en bleef nog een tijd alleen staan op dezelfde plek.
  • Wat deed je (of deed je juist niet) in die specifieke situatie (feitelijk gedrag)?

  Ik heb ze niet meer opgezocht tijdens de vaart en ben ze eerder uit de weg gegaan. Ik zocht ook geen enkel oogcontact. Ik ben toen rustig naar de achtersteven gelopen om over het water uit te kijken en wilde daar alleen blijven staan tot we aanmeerden. Dit heb ik niet gedaan om niet te veel op te vallen en heb toen maar een gesprek aangeknoopt met een bekende horeca ondernemer. Waar het over gegaan is wist ik na afloop niet meer.
  • Waarom deed je wat je deed (of deed je juist niet wat je niet deed)? Waardoor was je in staat te doen wat je deed? Welke eigenschappen, vaardigheden of talenten heb jedaarvoor ingezet?
  Ik deed dit om eerst zelf dit rustig te kunnen overdenken en te analyseren voor mezelf. Ik wist natuurlijk wel dat het niet aan deze specifieke situatie lag maar dat dit een cumulatie was van hoe we met elkaar omgingen en hoe ik op hen reageerde en omgekeerd zij op mij. Ik zag hier duidelijk de hand van de leider in, die de overige younsters bijna adoreerde en die uit zijn poriën zijn aversie liet tonen naar mij zonder dit direct uit te spreken.

  • Welke gedachten had je op dat moment? Waar was je van overtuigd?
  Ik wilde weg van het schip, weg van deze groep mensen, weg van de Sail.
  Ik had absoluut de behoefte niet om ze daar op aan te spreken en ook de volgende dag niet. Ik zag het toen als een kansloze missie en wilde mezelf niet nog kwetsbaarder opstellen.
  • Wie was jij op dat moment? In welke rol zie je jezelf in die situatie?
  Ik was opdat moment een vluchteling. Weggerukt uit het werk dat ik altijd geweldig heb gevonden met ook fijne mensen. Angstig voor mijn baan/inkomsten en toekomst voor mijn gezin. Ik voelde wel de drang om terug te vechten maar wist dat ik deze klus niet alleen zou kunnen oplossen.
  • Wat wilde je feitelijk bereiken op dat moment? Als je je geblokkeerd voelde, waarleidde de weg achter die blokkade dan naartoe?
  Op het moment voelde ik niet dat ik nog wat te bereiken had hier in Amsterdam of misschien voelde ik dit juist wel. Ik bedoel dat het mij duidelijk werd dat ik zo niet verder wilde in deze werkomgeving waar ik met alleen en verloren voelde al 2 jaar.
  Op de weg terug naar huis heb ik hier nog eens rustig over nagedacht, en dit besproken met Jeanine ,mijn vrouw. Het leidde er wel toe dat zaken sneller gingen escaleren met mijn baas en het zo niet verder kon. Ik gaf aan dat ik naar het buitenland wilde en ben hier ook actief mee aan het werk gegaan bij Heineken. Dit is uiteindelijk niet gelukt.

  Wel ben ik na een nieuwe reorganisatie in een zeer goede vertrek regeling gekomen en ben ik met 57,5 jaar vervroegd met pensioen gegaan in 2013.

  Lex

 3. Sander Ritman says:

  Hallo allemaal,

  René en ik hebben genoten van de eerste sessie met elkaar. Zoals gezegd kun je het huiswerk hierboven ook terugvinden en kun je via deze ‘commentsectie’ je antwoorden met de rest delen. Mail het ook aan de groep, gezien ze geen automatische melding krijgen van berichten die hier worden geplaatst.

  Veel plezier en succes met alles!

Leave a Reply