Halfslachtig door het leven gaan

door Suus Venings

Suus Venings is ‘rust in je hoofd specialist’! Ze leert je om eigenhandig de baas te worden over je drukke brein, waardoor je beter gaat presteren en gaat voelen wat je werkelijk verlangt. Via nieuwe gewoonten die je jezelf eigen maakt, kom je uit de overlevingsstand en start je als vanzelf met het bewust creëren van een leven in lijn met jouw werkelijke verlangens.

Halfslachtig door het leven gaan

Een van mijn grootste eye-openers in de afgelopen maanden was het inzicht dat ik halfslachtig door het leven aan het gaan was én dat dit niet langer is wat ik wil.

Wat is halfslachtig door het leven gaan?

Halfslachtig door het leven gaan, betekent dat je niet volledig voor de dingen gaat waar je wel tijd en energie in steekt. Je volgt bijvoorbeeld wel een studie, maar komt regelmatig niet naar de lessen, doet alleen de opdrachten die beoordeeld worden en bent tevreden met een voldoende. Je bent bijvoorbeeld bezig met het huishouden maar laat toch nog een hoop viezigheid zitten omdat het wel goed genoeg is als het geheel wat schoner oogt. Je gaat naar de sportschool en doet eigenlijk maar wat wanneer je aanwezig bent. Je hebt geen schema, gewichten of de weerstand op cardio-apparaten zet je niet te zwaar en een deel van je sporttijd ben je aan het kletsen of op je mobiel bezig. Ik denk dat je een beeld hebt. Misschien denk je zelfs wel: ‘Oei, ik ga ook halfslachtig door het leven’. Lees dan zeker door want na deze blog kun je beoordelen of je dat anders zou willen en hoe je dit aanpakt.

Aarzelend in het maken van keuzes en het aangaan van commitment

Een andere manier waarop halfslachtig door het leven gaan zich laat zien, is dat je aarzelend bent in het maken van keuzes en het aangaan van commitments. Je houdt een slag om de arm. Je neemt de tatoeage niet, je gaat niet samenwonen of trouwen, je gaat nog even niet verhuizen, je gaat nog even niet van baan veranderen, je laat die vriendschap verwateren terwijl je ondertussen wel blijft praten over die tatoeage, toekomstplannen en die vriendin die je hoognodig weer eens moet contacten. Je maakt geen werk van wat je wil en tegelijkertijd hak je niet de knoop door om datgene los te laten.

Op ieder gebied halfslachtig

Een uitspraak die ik vaak van coaches hoor is: ‘Hoe je een ding doet, doe je alles’. Dit betekent dus ook dat als je op een levensgebied duidelijk halfslachtig door het leven gaat dat de kans heel groot is dat je op ieder levensgebied halfslachtig door het leven gaat. Je bent bijvoorbeeld niet all-in als het om je werk gaat, als het om je hobby’s gaat, als het om je gezondheid gaat, als het om je relaties gaat. Je doet alles een beetje op een middelmatige manier. Dit betekent ook dat je geen grote successen hoeft te verwachten op verschillende levensgebieden.

De buitenwereld weerspiegelt hoe jij bent

Misschien zeg je: ‘Ik hoef ook helemaal geen succes te bereiken in mijn leven’, waardoor je jezelf toe blijft staan halfslachtig door het leven te gaan. Echter: hoe vind je het om halfslachtigheid terug gespiegeld te krijgen door je omgeving? Als jij de dingen half-half doet, kan het bijna niet anders dan dat de mensen die je om je heen hebt ook de dingen een beetje half-half doen. Een halfslachtige vriend of vriendin vergeet de momenten die voor jou belangrijk zijn. Een halfslachtige vriend of vriendin heeft nog een druk vol hoofd op het moment dat jullie afgesproken hebben. Een halfslachtige vriend of vriendin komt zijn of haar woord niet altijd na richting jou. Hoe vind je dat? Is dat de omgeving die jij jezelf gunt? Is dat de vriend of vriendin die jezelf voor een ander wil zijn?

De wereld van de mensen die all-in zijn

De mensen die all-in zijn in het leven, zijn voor halfslachtig ingestelde mensen vaak niet zo toegankelijk. Het zijn mensen die significante successen behalen in hun leven. Mensen die cum laude slagen. Mensen die op een hoog niveau sport. Mensen met hogere inkomens. Als je zelf halfslachtig door het leven gaat dan kunnen het zomaar de mensen zijn van wie je hun oordeel vreest wanneer ze vragen hoe het met je gaat op bepaalde levensgebieden of wanneer ze je badkamer op een willekeurige dag zouden zien. Het zijn de mensen bij wie je jezelf ontzettend bewust wordt van je gebreken. De mensen die jou wel elk jaar weer een kaart sturen. De mensen bij wie het thuis wel altijd netjes is. De mensen die wel alles op tijd geregeld hebben voor hun droomreis.

Veroordelen van de all-in mensen

Wat ik veel om mij heen zie en waaraan ik mijzelf ook zeker schuldig heb gemaakt, is het veroordelen van de mensen die all-in gaan. De klasgenoten die hard studeren zijn ‘studiebollen’ die het leven te serieus nemen. De familieleden die pietje precies zijn in het huishouden en het vormgeven van hun tuin, zijn ‘materialistische mensen die niet weten wat werkelijk belangrijk is’. Ook ‘leven ze niet werkelijk’ in hun huis wat altijd piekfijn in orde is. Het leven wordt ‘te serieus’ genomen. Die mensen moeten een keer ontspannen. Ze zijn veel te hard voor zichzelf. Ze genieten niet werkelijk. Ze zijn stijfjes, niet spontaan en inflexibel.

Onderling halfslachtigheid waarderen

Grote kans dat we mensen die all-in zijn veroordelen om onze eigen halfslachtigheid te rechtvaardigen. Daarnaast heb ik in mijn leven al heel wat positieve oordelen gehoord van halfslachtige mensen onder elkaar: bij jou kan ik tenminste mijzelf zijn, voor jou hoef ik mij tenminste niet te schamen, bij jou voel ik mij op mijn gemak, jij bent relaxed, chill, jij bent tenminste niet zo moeilijk, jij oordeelt tenminste niet zo etcetera. Het kan heel prettig zijn om te horen dat mensen zich zo bij je op je gemak voelen. Maar is het werkelijk een compliment om waardering te krijgen voor je standaard die zo laag is dat andere mensen met een lage standaard zich door jou niet geïntimideerd voelen?

Als halfslachtigheid niet langer voor je werkt

Ik heb zelf ingezien dat halfslachtig door het leven gaan niet meer voor mij werkt. Ik verlang naar meer. Ik wil werkelijk een impact maken met mijn onderneming. Ik ben niet mijn leven aan het vormgeven met het doel om alles net niet helemaal te laten slagen of om te blijven dromen van wat ik wil in plaats van het waar te maken. Misschien was ik dat wel, onbewust, maar nu weet ik zeker dat deze strategie voor mij geen waarde heeft. Tijd dus om andere keuzes te maken. Hoe gaat dat dan? Teal Swan zegt hierover dat je moet besluiten om ‘je alles’ te geven in alles wat je doet. Dit betekent dat je volledige aandacht, tijd en energie stopt in de dingen die je doet. Daarnaast betekent het ook dat je de dingen loslaat of uitbesteed waar je niet je volledige aandacht, tijd en energie in wil steken.

Naar een nieuwe identiteit

Wanneer we dingen anders willen en we pakken dit aan op het niveau van gedrag dan weten we het vaak niet vol te houden. De oplossing is om een gewenste verandering eerst op identiteitsniveau aan te pakken. Wanneer jij jezelf kunt zien als iemand die all-in gaat dan zul je min of meer als vanzelf bijbehorend gedrag vertonen. Dit omdat je (onbewuste) neigingen je (onbewuste) identiteit matchen. Wat zijn de karakteristieken van iemand die all-in gaat? Op welke manier pakt deze persoon verschillende levensgebieden aan? Vanuit welk perspectief kijkt deze persoon naar de wereld? Vervolgens kun je dat perspectief bij jezelf gaan inprenten door ook zo over het leven te gaan denken en spreken. Daarnaast kun je jezelf voorstellingen gaan maken van jezelf die all-in gaat waarbij je je laat inspireren door de manieren hoe je anderen all-in hebt zien gaan.

Waardering voor de all-in mensen

Je kunt zelf niet worden wat je afwijst. Als je zelf iemand wil zijn die all-in gaat dan zul je mensen die ook all-in gaan niet meer moeten veroordelen. Hetzelfde geldt wanneer jij zelf rijk wil worden, dan moet je stoppen met rijke mensen te veroordelen. Het is dus tijd om met een nieuwe blik te gaan kijken naar de mensen door wie jij jezelf eerder misschien wel een beetje geïntimideerd hebt gevoeld. Waardeer hoe ze op komen dagen in hun leven en business. Geef gerust eens een compliment. Zeik dat soort mensen niet langer af wanneer je je met ‘halfslachtige vrienden’ bent, maar erken dat je bewondering of respect hebt voor mensen die all-in gaan in het leven.

Voorkom het veroordelen van halfslachtigheid

Het heeft geen zin om nu halfslachtigheid heel sterk te veroordelen. Het is beter om de halfslachtigheid om je heen geen aandacht meer te geven. De halfslachtigheid van een ander zegt niks over jou en straalt ook niet op jou af. Laat aan iedereen de keuze om halfslachtig of all-in door het leven te gaan. Mensen die halfslachtig door het leven gaan en mensen die all-in door het leven gaan, zijn volledig gelijk aan elkaar. Ze maken alleen andere keuzes en hebben andere resultaten. Iedereen is vrij om te kiezen waarvoor ze willen gaan en er is geen goed en geen fout in.

Zie veranderen als een proces wat tijd nodig heeft

Je kunt wel per direct besluiten om niet meer halfslachtig door het leven te gaan. Besef echter ook dat halfslachtig door het leven gaan verankerd zit in de huidige identiteit die je hebt, dat je allemaal halfslachtige gewoontes ontwikkeld hebt en dat je halfslachtigheid gespiegeld krijgt door je omgeving. Je kunt dus wel met een vingerknip beslissen dat je het anders wil, maar je kan niet met een vingerknip alles veranderd hebben en alle nieuwe dingen automatisch anders doen. Zelf ervaar ik dat mijn ogen geopend zijn en dit werkt door in nieuwe gedachten, nieuwe woorden en allerlei kleine en grotere keuzes.

 

Ben jij zelf toe aan een positieve verandering in je leven? Volg dan nu onze digitale cursus Unlock, Open up!

Meer info

Een bericht schrijven