Het juiste moment om uit je comfort zone te gaan

door Suus Venings

Suus Venings is ‘rust in je hoofd specialist’! Ze leert je om eigenhandig de baas te worden over je drukke brein, waardoor je beter gaat presteren en gaat voelen wat je werkelijk verlangt. Via nieuwe gewoonten die je jezelf eigen maakt, kom je uit de overlevingsstand en start je als vanzelf met het bewust creëren van een leven in lijn met jouw werkelijke verlangens.

Het juiste moment om uit je comfort zone te gaan

Zolang ik mij bezig hou met persoonlijke ontwikkeling, kom ik al beweringen tegen die gaan over je comfort zone. Vooral over uit je comfort zone gaan. Mijn indruk is dat een breed gedragen opvatting is dat het goed is om uit je comfort te zone gaan omdat je dan groeit. Daarnaast is het mijn indruk dat in je comfort zone blijven vaak wordt weggezet als iets wat je niet ver brengt in je leven. Herken je dit?

Ik geloof zelf dat uit je comfort zone gaan heel vaak niet zo’n goed idee is. Ik geloof dat we soms te snel tot actie over willen gaan om die beloning maar te krijgen die we verwachten nadat we onze comfort zone verlaten hebben. Deze blog gaat over:

– Wanneer uit je comfort zone gaan wel een goed idee is

– Wanneer uit je comfort zone (nog) geen goed idee is en waarom

– Hoe je voor jezelf bepaalt of het jouw tijd is om je comfort zone te verlaten

Eerst ga ik wat verder in op de hele hype van uit je comfort zone gaan. Waarom wordt het als zoiets belangrijks gezien in de zelfhulpwereld?

Groeien als doel
De hele zelfhulpwereld draait natuurlijk om persoonlijke ontwikkeling en binnen de meer spirituele zelfhulpwereld wordt persoonlijke groei gelijk gesteld aan bewustzijnsontwikkeling. Wanneer je groeit als mens dan houdt dit vaak in dat je bewustzijn verruimt. Eerder had je een beperktere kijk op wat er wel en niet mogelijk was voor jou. Je had bijvoorbeeld nog nooit ingezien dat jij werkelijk elke dag uitgerust wakker zou kunnen worden. Je had bijvoorbeeld nog nooit ingezien dat jij werkelijk een leider zou kunnen zijn. Jouw groei betekent dat je dit nu anders ziet waardoor je vanuit een nieuwe kijk het leven tegemoet treedt, waardoor je nieuwe ervaringen op doet. Deze nieuwe ervaringen zijn in lijn met wie je door je nieuwe kijk geworden bent.

Zodra jij bijvoorbeeld beseft dat je een leider zou kunnen zijn, ben je ontvankelijk geworden om kansen te signaleren om je leiderschap te ontwikkelen. Misschien merk je een traineeship op of een online cursus over het ontwikkelen van je leiderschap. Dit is waar de wet van aantrekking over gaat: je ziet dat waarop jij vanbinnen bent afgestemd. Het zien van allerlei mogelijkheden zijn als het ware pre-manifestaties en het echt vervullen van een leiderschapsrol is de ‘materialisatie’ van het inzicht. Het idee is werkelijkheid geworden. Tussen de pre-manifestatie en de materialisatie zitten vaak een of meerdere momenten van uit je comfort zone gaan. Je wil wel een leiderschapsfunctie vervullen maar zodra je echt ‘ja’ moet zeggen tegen een nieuwe baan, komen er allerlei angsten

Wanneer jij groeit dan heeft dit vaak ook een upliftend effect voor de omgeving. Vooral wanneer gezien wordt wat de materiële gevolgen ervan zijn. Wanneer ik als iemand met chronisch uitstelgedrag en ADD toch opeens kan leven van een eigen onderneming dan zullen mensen die zich met die aspecten van mij identificeren toch denken van: ‘Wacht eens even, als Suus het kan dan is het misschien ook wel voor mij weggelegd.’ Dit is dan weer de geboorte van een inzicht bij een ander waardoor deze ontvankelijk zal worden voor meer signalen die in de richting wijzen dat het mogelijk is waarna deze persoon na verloop van tijd mogelijk ook stappen gaat zetten waarmee die persoon de ondernemer in zichzelf verwezenlijkt.

Je zou best kunnen zeggen dat bewustzijnsontwikkeling een de hogere doelen hier op aarde is. Aan de ene kant helpt het ons de persoon te worden kúnnen zijn (zelfverwezenlijking) en aan de andere kant upliften we met onze groei de omgeving.

Universele wetten
Manifestatie van een nieuwe realiteit verloopt volgens een proces en dat wordt beheerst door universele wetten. Wanneer je vanuit die wetten kijkt hoe transformatie verloopt dan zie je dat steeds eerst het oude werkelijk wordt losgelaten en dat dan het nieuwe zich ontvouwt. In het Boek van de Universele Wetten van Willem Glaudemans maakt hij een vergelijking met een zandkasteel. Wanneer je een zandkasteel hebt gemaakt en je hebt een visie ontwikkelt voor een veel verfijnder zandkasteel dan kan die verfijnde versie pas echt goed gemaakt worden als eerst het huidige kasteel wordt afgebroken. Enkel met het opleuken van het oude valt er maar een fractie van je verfijnde visie te bereiken.

Het loslaten van het oude is nogal spannend. Er is een klein moment waarop je enkel een lege zandvlakte kunt zien terwijl je eerder in ieder geval nog een kasteel had. Niet zo verfijnd als zou kunnen, maar je had in ieder geval iets tastbaars. Hetzelfde met het loslaten van een baan omdat je een visie als ondernemer hebt. Er is vaak een punt waarop je de baan loslaat om te kunnen groeien als ondernemer terwijl je op dat punt nog niet de goedlopende zaak hebt die je voor ogen hebt. Loslaten is de spirituele manier die neerkomt op uit je comfort zone gaan.

Hoe je bewustzijnsontwikkeling als mens ervaart
Het logisch denkende brein kan misschien nog begrijpen dat eerst het oude moet worden losgelaten voordat het nieuwe volledig kan worden toegelaten, maar het reptielenbrein is zo ingesteld dat het alarm slaat wanneer je op het punt staat iets anders te doen dan anders. Het roept angst op. Deze angst houdt op als je het toch maar niet doet. Het verdwijnen van de angst ervaar je direct wanneer je jezelf terug trekt in je plan om een stap te nemen in de richting van de realisatie van het nieuwe. Ten opzichte van de angst voelt het oude handhaven altijd beter. Wat je nu nog niet kunt voelen, is wat je zou voelen als je door de angst heen gebroken bent. Dit kan je alleen maar ervaren wanneer je eerst de spannende stap neemt zonder de zekerheid over wat het je precies brengt.

Je zult voor de verwezenlijking van groei dus ALTIJD door een barrière van angst heen moeten. Het maakt niet uit hoeveel zelfvertrouwen je al hebt, hoeveel je bereikt hebt in je leven, hoe hoog je aanzien is, hoeveel ervaring je ergens mee hebt, hoeveel enge dingen je al gedaan hebt in je leven of hoeveel levenservaring je hebt. Voorafgaand aan groei moet je door een angstbarrière heen. Het is als een wetmatigheid en geldt bij iedere volgende groeistap van iedereen.

Door je angstbarrière heen gaan, kan je gelijk stellen aan uit je comfort zone gaan. De angst voelen en het toch doen. Er zijn allerlei inspirerende quotes te vinden van die strekking. Betekent dit dat het altijd een goed idee is om door je angst heen te breken zodra je weet dat je iets anders verlangt dan je nu hebt?

Mijn antwoord hierop is: nee.

Enkel als je vanuit je hele zijn WEET of volledig besloten hebt dat iets de meest logische volgende stap voor je is dán is het verstandig om door je angst heen te breken en dus uit je comfort zone te gaan.

Het moment dat je inziet dat je een ondernemer zou kunnen worden en dat je dit wel wat lijkt, is het moment nog niet daar om je baan op te zeggen. Je ownt de nieuwe identiteit vaak dan nog onvoldoende waardoor je na het nemen van de beslissing in de angst schiet. Gaat dit wel werken? Lukt het financieel wel? Wanneer je hier dan je aandacht op blijft richten, krijg je vanuit de wet van aantrekking alleen nog maar dingen te zien die je angst bevestigen waardoor het ook inderdaad niet lukt.

Het is slimmer om heel wat momentum te creëren in de door jou gewenste richting waardoor je op een gegeven moment volledig voelt van: deze baan kan echt niet meer, ik ben klaar voor een volgend level. Op zo’n moment zit je goed. Wanneer je dit punt bereikt verschilt per persoon. De ene persoon kan dit punt bereiken op basis van een superheldere visie en een enorm vertrouwen in de realiseerbaarheid. De ander is zover zodra er al eerst een onderneming gebouwd is naast de baan en er een fase is aangebroken dat er genoeg mee wordt verdiend om van rond te komen.

Wanneer uit je comfort zone gaan wel een goed idee is
Wanneer je ver uitzoomt zie je dat de stap die je wil zetten voor jou het meest liefdevol is op basis van alles wat jij werkelijk verlangt in het leven. Ook zie je dat het (uiteindelijk) het juiste is voor de betrokkenen en de omgeving. Het ligt in lijn met de waarheid over jezelf die je vanbinnen voelt.

Je kunt denken aan:
– Het stellen van een grens richting iemand in lijn met jouw waarden
– Het ‘nee’ zeggen tegen een opdracht die je niet wil doen
– Het loslaten van een baan waar je echt klaar mee bent
– Het loslaten van een relatie die echt niet meer dient
– Het investeren van geld in lijn met je hoogste verlangens
– Het loslaten van een verslaving of een fobie
– Het loslaten van een gewoonte die je niet meer dient
– Het vragen om wat je werkelijk verlangt
– Het beklimmen van die berg waar je al jaren over droomt

Wanneer uit je comfort zone gaan nog geen goed idee is
Er zijn ook heel veel situaties waarin je helemaal niet kan zeggen dat je diep vanbinnen volledig weet dat iets voor jou het juiste is. Dan is het nog GEEN goed idee om door die angst heen te breken door het toch gewoon te doen. Je walst dan namelijk over een aspect van jezelf heen wat er nog niet klaar voor was en dit veroorzaakt trauma.

Stel het gaat om het loslaten van een baan. Je merkt dat je wat je doet niet zo leuk vindt en je hebt iets op het oog wat je wel leuker lijkt maar je voelt niet echt duidelijk dat het een goed idee is. Wanneer je dan zonder die duidelijkheid over de juistheid voor jou de baan opzegt dan negeer je een deel van jezelf dat (nog) niet toe was aan de het zetten van de stap naar verandering. Dit deel van jezelf is dan niet gezien en niet gehoord.

Misschien zat er nog een hele wezenlijke angst om alles kwijt te raken. Luisteren naar dit aspect van jezelf had je hoogst waarschijnlijk extra wijsheid/inzicht kunnen brengen. Je wilde het alleen niet werkelijk horen omdat er een nog groter deel van jou bang was dat luisteren naar dit stukje in jezelf roet in het eten zou gooien voor je mooie plannen. Je hebt het daarom maar genegeerd. Dit ongeziene/ongehoorde deel blijft echter aanwezig. Het zal je aandacht blijven vragen net zolang tot het alsnog door jou erkend is. In plaats van dat je met volle kracht je nieuwe weg in slaat, sla je nu de nieuwe weg in mét een tegenwerkend deel wat je aan het onderdrukken bent.

Wat je gedaan hebt door al te springen VOORDAT alles het eens was met de beslissing, is dat het oude zandkasteel niet volledig is afgebroken toen je met je nieuwe visie verder ging. Het nieuwe wat je bouwt, lijkt in eerste instantie heel wat maar er is nog een ernstige constructiefout aanwezig. Het kan alleen werkelijk een gehele nieuwe versie worden als het oude alsnog volledig wordt afgebroken en vervolgens opnieuw wordt gebouwd.

Uit je comfort zone gaan is onderdeel van een groter proces
Mijn inziens wordt er dan ook te makkelijk gedaan over het verlaten van je comfort zone. Alsof uit je comfort zone gaan het enige en volledige proces is naar persoonlijke groei of bewustzijnsverruiming. Het zetten van die stap waarbij je door de barrière van angst gaat is echter de laatste stap van een groter proces. Een proces waarin vanuit rust uitvindt wat voor jou als geheel juist is. Waarbij je aandacht geeft aan alle aspecten van jou die bovenkomen wanneer je een bepaalde stap die verandering brengt overweegt. Waarbij er geluisterd wordt naar aspecten van jou die verlangen naar iets anders. Waarbij er geluisterd wordt naar aspecten van jou die weerstand voelen. Net zo lang tot het helder is geworden wat jouw echte waarheid is. De waarheid die jij hebt kunnen vormen door echt te luisteren naar alles in jezelf. Dán ben je pas klaar om uit je comfort zone te gaan om zo met je gedrag in lijn met je innerlijke waarheid te komen.

Moet ik nu heel lang nadenken voordat ik verander?
Nee, je moet vooral voelen en soms heb je direct helderheid en soms vraagt het wat meer. De vraag om op in te voelen: ‘Is dit volgens alles in mij het juiste om te doen?’ Daarna voel je wat het antwoord is. Soms weet je meteen dat dit zo is en dan weet je wat je te doen staat. Nog steeds kan de uitvoerende stap dan nog heel spannend en oncomfortabel voelen maar er is alle reden om erop te vertrouwen dat het (uiteindelijk) iets wenselijks voortbrengt.

Soms voel je gespletenheid. Er is bijvoorbeeld een deel dat vindt dat je een lening zou moeten afsluiten om die business te beginnen. Terwijl er nog een ander deel is wat je doet voelen dat het afsluiten van een lening niet in lijn is met jouw opvattingen over hoe je met geld hoort om te gaan. Dan is het dus eerst zaak om zelfonderzoek te doen, je waarden te prioriteren en uit te komen bij jouw authentieke waarheid.

Misschien was het tijd om eerst bepaalde opvattingen los te laten waardoor je weet dat je wel de investering kunt doen. Misschien was het tijd om een probleem op werk op te lossen waardoor het niet meer als nodig voelt om een onderneming te starten. De snelheid van het proces zal afhangen van hoe makkelijk je bij je gevoel kunt komen en hoe getraind je bent in het duiden/verstaan van je gevoelens.

Het belangrijkste om mee te nemen uit deze blog is: om van groei door een inzicht naar een nieuwe aardse realiteit te gaan, zul je zeker uit je comfort zone moeten maar je bent hier pas aan toe zodra je het voorwerk gedaan hebt en met alles in jou hebt afgestemd wat op dit moment juist is voor jou.


Ben je nog geen lid en wil je maandelijks inspirerende artikelen als deze ontvangen? Word dan nu lid en sluit je aan bij onze beweging van verbinders!

Aanmelden!

Één suggestie bij “Het juiste moment om uit je comfort zone te gaan

  1. Marianne Timmer zegt:

    Mooi genuanceerd artikel dat erg resoneert bij mij en dingen waarmee ik bezig ben. Een eeuwig balanceren tussen spanning en enthousiasme en aanvoelen wanneer de tijd rijp is. Mooi dat je benadrukt dat alles in jezelf belangrijk is om eerst gevoeld te worden. Hier wordt m.i. inderdaad vaak te makkelijk overheen gestapt, onder het mom van ‘je niet te laten weerhouden door angst’. Een beetje spanning is zeker gezond, maar uit je comfort zone stappen hoeft geen doel op zich te worden.

Een bericht schrijven