Jaag de beren van de weg!

door René Waterreus

Samen met Sander ben ik Co-Founder van de School voor Eenzijn. Een lange periode van eenzaamheid bracht mij tot over de grens van het betamelijke. En daar, op de bodem, vond ik de weg naar buiten. Die inzichten wil ik niet voor mezelf houden!

Jaag de beren van de weg!

We houden onszelf nogal eens tegen in vooruitgang. Of zelfs maar in simpele tevredenheid met wat er is. We zien obstakels voordat we dichtbij genoeg zijn om te zien of ze ons werkelijk in de weg staan. En we hebben – soms ongemerkt – zulke hoge verwachtingen van onszelf, dat we bijna niet anders dan teleurgesteld kunnen zijn in het resultaat. Beren verdienen, gezien de bedreigde status van sommige soorten, zeker een plek in de wereld. Dus laten we ze vooral niet op een weg zetten!

Een les in tevredenheid kreeg ik al betrekkelijk vroeg in mijn leven. Ik was een fanatiek wedstrijdzwemmer. Maar voor de broodnodige afwisseling van de vele trainingsbaantjes die getrokken moesten worden, hadden een aantal clubgenoten en ik besloten om een waterpoloteam te beginnen. Een paar van ons hadden al polo-ervaring, de meeederheid niet. Enthousiast zetten we een wekelijks trainingsuurtje op, vonden we een bevlogen coach en schreven we ons in bij de KNZB. Voordat we het wisten stonden de eerste wedstrijden in de agenda.

De eerste zeven wedstrijden gingen moeizaam. We verloren steevast. Uitslagen als 8-1 of 11-2 waren niet ongewoon. En tot onze grote schrik zouden we de achtste wedstrijd moeten spelen tegen de regerend districtskampioen. Ondanks extra trainingen op zowel fysiek als tactisch gebied, gingen we als bange kuikentjes het water in op de wedstrijddag. Het eindresultaat laat zich raden: we verloren met 28-0!

In de kleedkamer zat iedereen na de wedstrijd met neerhangend hoofd op zijn handdoek te bijten. Totdat onze coach luid applaudiserend binnenkwam. Aanvankelijk dacht ik dat zijn handgeklap cynisch bedoeld was. Maar hij was oprecht blij. Toen hij het voltallige team vragend naar hem zag kijken, begin hij met zijn uitleg.

“Wat een fantastische wedstrijd hebben jullie gespeeld! Iedereen heeft zich gedisciplineerd aan zijn verdedigende taak gehouden, het tactische aanvalsplan bij balbezit is consequent uitgevoerd en bij man-meersituaties hebben jullie de trainingsoefeningen strak gevolgd. Toegegeven, dat heeft een nederlaag met grote uitlsag niet voorkomen, Maar ik heb jullie als een geoliede machine met enorm veel spelplezier tegen een kampioensteam zien spelen. En dat vind ik een groot compliment waard!”

Onze coach wist aanvankelijke teleurstelling om te buigen naar blij zijn met wat we wel hadden bereikt. Een simpele maar o zo krachtige les; wees mild voor jezelf en vier wat je wél gelukt is. Leidde dat naar de ommekeer in het seizoen? Nee. Jongensboeken worden geschreven, niet geleefd. Maar aan het einde van de rit hadden we precies waar het allemaal om begonnen was: een fantastisch seizoen vol spelplezier met vrienden.

4 suggesties bij “Jaag de beren van de weg!

 1. Ja, René, bij het vormen van het team, was niet het doel kampioen te worden, maar met elkaar het spel te spelen.
  De coach laat zien waar het om gaat en jullie behalen uiteindelijk jullie doel; één jaargang fijn spelen met elkaar.
  In deze Corona tijd is het ook zo belangrijk om steeds te kijken naar hetgeen nog wel mag en kan en daar voor nu tevreden mee te zijn.

 2. Niek Doornbosch zegt:

  Hey René,

  wat een strakke actie van je coach! Hij heeft jullie team ontstaan zien worden, en met de week beter zien worden, kan ik me zo voorstellen. Dat teamwork mag elke dag gevierd worden! Dat doet me denken aan mijn vroegere baantjes in de horeca, waar we na de sluit ook altijd een rondje dronken met z’n allen om erop te proosten dat we het weer super hadden gedaan die dag!

  Ik hoop dat zulke momenten er ook zullen zijn op School. Moments of Celebration! Want hoe luider je je successen viert, hoe banger die beren worden 😉

  Mooi geschreven!

 3. René Waterreus zegt:

  Deze blog schreef ik oorspronkelijk op de voorloper van de School voor Eenzijn: Aap Blog Mies. Ik plaats hem hier opnieuw in de hoop dat je er iets uithaalt. Lees graag jullie reacties!

Een bericht schrijven