School Nights – hoe de nieuwe vorm nog meer verbindt

door René Waterreus

Samen met Sander ben ik Co-Founder van de School voor Eenzijn. Een lange periode van eenzaamheid bracht mij tot over de grens van het betamelijke. En daar, op de bodem, vond ik de weg naar buiten. Die inzichten wil ik niet voor mezelf houden!

School Nights – hoe de nieuwe vorm nog meer verbindt

Als de kracht van de School voor Eenzijn ergens ligt, dan is het wel in het delen van verhalen. Er loopt een heel wetenschappelijk discours over eenzaamheid, jaarlijks besteden we er als land aandacht aan in de Week tegen Eenzaamheid en elk politiek orgaan heeft wel een functionaris die zich met het onderwerp bezighoudt. Maar wat eenzaamheid werkelijk is, bepaalt maar één iemand. En dat is degene die het ervaart.

Zolang hij of zij dat voor zichzelf houdt, zullen we nooit herkenning vinden in de ander. Precies daarom besteden wij veel aandacht aan het openbaren van al die persoonlijke belevingen. Juist omdat zo aan het licht komt dat we niet zoveel van elkaar verschillen en we allemaal worstelen met dezelfde vragen. Niet zo gek dus dat, telkens wanneer onze community bij elkaar komt, dat het hoofddoel is.

School Night – Zomergasten-editie

Afgelopen vrijdag experimenteerden we met een nieuwe vorm daarvan. Geïnspireerd door VPRO’s Zomergasten, hebben we Marjolein – een van onze leden – in de spotlight gezet. We hebben haar gevraagd haar persoonlijke verhaal over haar worsteling met eenzaamheid niet alleen een avond lang te vertellen maar vooral te illustreren aan de hand van foto’s, muziek, videofragmenten, boeken of andere creatieve uitingen.

Vooraf hadden we Marjolein gevraagd zes vragen voor te bereiden, waarbij we haar telkens vroegen dat te illustreren aan de hand van een van bovengenoemde creatieve uitingen:

  • Hoe zag eenzaamheid in jouw leven er uit toen je hier het meeste last van had?
  • Op welk moment in jouw leven kwam het omslagpunt (realisatie van het feit dat eenzaamheid een thema in je leven is en/of het moment waarop je actief aan de slag ging met dit thema)?
  • Wat is de belangrijkste les die je jezelf hebt gegeven in je ontwikkeling?
  • Wat inspireert jou op momenten dat je dat even nodig hebt?
  • Hoe ziet jouw ervaring van Eenzijn (of benadering daarvan) er uit?
  • Welk of wiens verhaal is voor jou een voorbeeld/inspiratie?

Tijdens de ‘School Night – Zomergasten-editie’ bleek Marjolein een begenadigd verteller en een uitstekende curator van haar eigen leven. Met een ontroerende openheid gaf ze aan de hand van de vragen zeer persoonlijke inkijkjes in haar leven. De illustraties die ze daarbij had gekozen, bleken telkens treffend het bijbehorende gevoel op te roepen.

Dat had meteen het effect waarop we hoopten; naarmate de avond vorderde, werd het interview steeds meer een open gesprek met alle aanwezigen. Marjoleins openheid bleek een aanstekelijke uitwerking te hebben op de anderen.

We eindigden de avond met een spontaan ingelaste Spotify-sessie. Marjolein had veel muziek gebruikt om haar antwoorden kracht bij te zetten. En dat bracht een golf van herkenning en associatie teweeg. Via Fleetwood Mac, door Marjolein zelf gekozen, en onder anderen Xavier Rudd, Buddy Guy en Journey, besloten we de avond met het toepasselijke ‘Safe travels, don’t die’ van Lisa Hannigan.

Bypass naar de magie van Eenzijn

De avond voelde een beetje als ‘de derde helft’ zoals veel mensen misschien wel kennen van sportverenigingen. Het was dezelfde saamhorigheid van bij elkaar horen en verhalen delen. Maar dan wel échte verhalen, over de vragen van het leven waarover we allemaal nadenken.

Wat mij betreft is er niet per se een wedstrijd nodig om tot deze vorm van samenzijn te komen. Onze School Nights zijn hun eigen doel al. Wat dat betreft ‘bypassen’ we de methode van reguliere verenigingen om tot een gevoel van Eenzijn te komen. Want waarom zou je je eerst bezig moeten houden met een andere activiteit voordat je het over zaken kunt hebben die er werkelijk toe doen? Dat kun je ook meteen doen!

Wil je de sfeer die we als School voor Eenzijn creëren ook een keer proeven? Houd dan onze agenda in de gaten. School Nights zijn maandelijks gratis bij te wonen voor onze leden. Maar we vinden het ook leuk als je als niet-lid een keer komt kennismaken.

Wil je al sneller de magie van Eenzijn beleven? Kom dan op vrijdag 2 oktober, in de Week tegen Eenzaamheid, naar onze theatervoorstelling ‘Eenzijn @ Branoul’ in theater Branoul in Den Haag. Tickets koop je hier.

Leave a Reply