Van passieve twijfelaar naar zelfverzekerde doener

door Sander Ritman

Co-founder van de School voor Eenzijn.

Van passieve twijfelaar naar zelfverzekerde doener

Zie je soms ook zo op tegen belangrijke telefoontjes? Voordat je je installeert voor dat ene gesprek, zijn er ineens tal van kleine klusjes die je ineens voorrang geeft. Maar je geeft niet op en na vijftien minuten ga je er eens goed voor zitten. Nog een kwartier later, wanneer je helemaal gesetteld bent, tik je dan het telefoonnummer in. En dan, vlak voordat je op de groene knop drukt, overdenk je nog even snel een mogelijk verloop van het gesprek.

Vanaf dat moment ben je verloren. Je bent er met je hoofd niet bij om dat simpele signaal naar je wijsvinger of duim te sturen en gewoon te bellen. In plaats van in de realiteit zit je nu in een virtuele werkelijkheid waar verschillende scenario’s zich afspelen voor jouw innerlijk oor. Voor je het weet ben je in totaal al een uur verder en heb je nog steeds niet gebeld.

Waar ben je bang voor?

Niet alleen heb je nu je tijd zitten verdoen, je hebt dat uur ook niet echt ontspannen doorgebracht. Je maakte je zorgen om iets wat er nog niet was. Je hebt letterlijk spookgesprekken gevoerd, de auditieve variant van spoken zien. En waarom eigenlijk? Waarschijnlijk weet je het zelf wel, namelijk omdat je bang was. Maar waarvoor?

Van alle angsten die er zijn, is dit een van de meest fundamentele: de angst om afgewezen te worden. Om te horen te krijgen dat ze jouw contact niet op prijs stellen, dat ze niet met jou in zee willen gaan, dat ze niet willen samenwerken, dat ze zich niet herkennen in wat jij te zeggen hebt. In plaats van een mogelijke afwijzing te koppelen aan het verhaal dat jij vertelt, koppel je het aan jouw persoon. Je hebt het gevoel jezelf op het spel te zetten.

Dit is natuurlijk doodeng! Alsof je bovenaan zo’n hoge halfpipe staat op skates of skateboard en je visualiseert hoe verschrikkelijk je op je bek zou kunnen gaan met alle verwondingen van dien. Misschien niet geheel onterecht, als je niet kunt skaten. Maar wanneer je weet wat je te doen staat, is het natuurlijk gewoon een kwestie van gaan.

Gaan met die banaan

Het makkelijke advies, wat je jezelf ongetwijfeld al eens hebt gegeven, is dan ook gewoon: gaan met die banaan! Denk niet na, pak die telefoon, bel en vertrouw erop dat het goedkomt. Maar hier gaan we voor de doordenkers onder ons, iets te kort door de bocht. Want juist aan dit vertrouwen schort het hem vaak.

We geloven nog niet helemaal dat we dit gesprek wel tot een goed einde kunnen brengen. Dit kan weer aan tal van zaken liggen, maar laat ik een globaal onderscheid maken.

  1. Je hebt niet zoveel ervaring en training gehad in het voeren van bepaalde gesprekken.
  2. Het ontbreekt je aan een algeheel gevoel van zelfvertrouwen, dat je in tal van situaties dwarszit.

Krijg meer vertrouwen door te doen

Punt één is als volgt op te lossen
Met voldoende basisvertrouwen, kun je je best over de angst heen zetten en ga je gewoon bellen. Naarmate je meer ervaring opdoet, stijgt het zelfvertrouwen en wordt de tijd tussen je voornemen om te bellen en daadwerkelijk bellen steeds kleiner. Je kunt zelfs trucjes toepassen, zoals hardop aftellen van vijf tot op de groene knop drukken.

Punt twee is een ander verhaal
Misschien ontbreekt het je aan zelfvertrouwen. Iets dat je bij jezelf kunt terugzien in tal van aarzelingen, overpeinzingen en wispelturigheid. Je leeft meer ín je hoofd dan buiten je hoofd. Hier kunnen geen trucjes tegenop. Wat je ook doet, vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen zal je steeds weer bevestigd worden in je tekortkomingen die er zijn vanwege jouw angsten.

De enige remedie tegen deze diepgewortelde, vaak onbewuste angst, is zelfverwerkelijking. Je moet (weer) weten wie jij echt bent. Wanneer je jezelf ontdoet van alle overtollige laagjes die je zelf hebt aangetrokken en wie jij dus niet bent, blijft er iets heel moois over. Namelijk de ontspannen, energieke en zelfverzekerde versie van jezelf.

Zo verricht je wonderen

Vanuit deze staat van zijn kun je wonderen zien en verrichten. Zo zal je gaan zien dat anderen, in hun diepste kern, helemaal niet zoveel verschillend zijn van jou. En dat wanneer je nieuwsgierig naar ze bent, ze heel graag dingen aan je vertellen en met je in gesprek gaan. Ga eens bij jezelf na: vertel jij niet graag jouw verhaal aan iemand die écht naar je luistert?

Maar zoals gezegd, om tot de kern te komen van wie jij bent, schieten trucjes te kort. We komen dan uit bij kunst met de hoofdletter K: de kunst van het leven. Dat vraagt commitment, lef en bereidheid tot verandering. En idealiter, iemand die met je meekijkt, omdat je jezelf hebt vastgezet in een lus, als een treintje dat almaar hetzelfde rondje rijdt in een miniatuurdorp: het dorp dat jouw leven heet.

Is het voor jou tijd om de spreekwoordelijke cirkel te doorbreken en de perspectiefwissel om te halen? Dan helpen René en ik, trainers bij de School voor Eenzijn, je hier graag bij.

Het enige dat je hoeft te doen, is nu de telefoon te pakken en zonder aarzelen mijn nummer in te toetsen en meteen op het groene knopje te drukken 😉

Sander Ritman | 06-42663495

Wees een held!

Als je dit doet, vind ik je echt een held! En weet ik zeker dat we samen mooie stappen gaan zetten.

Maar je kunt natuurlijk ook eerst een belafspraak maken om gewoon even vrijblijvend kennis te maken. Tijdens dit gratis gesprek kunnen we samen onderzoeken waar jij persoonlijk naartoe zou willen groeien. Of René en ik jou daar dan bij gaan helpen, is dan volledig aan jou. De ervaring leert dat zo’n gesprek alleen al heel veel nieuwe inzichten oplevert. Dit is niet eng, maar leuk en leerzaam!

Plan nu een gratis belafspraak via onderstaande knop

Plan je belafspraak

Leave a Reply